Lidt om berberis

Lidt om berberis

Der findes flere arter af berberis, end man skulle forestille sig. Ud over arterne findes der også en række sorter, som er blevet fremavlet på grund af væksthøjde, farve, hårdførhed osv. Det kan være svært at holde styr på mangfoldigheden i verden af berberis. Berberis kan være stedsegrønne eller løvfældende planter, men det er forbudt i Danmark at dyrke den stedsegrønne variant, da den er mellemvært for kornsygdommen sortrust, en svampesygdom. Berberis tager ikke selv skade af sygdommen, men den kan ødelægge hele kornmarker.

Løvfældende berberis som hæk

Løvfældende berberis som hæk

På Haekplanteronline.dk har vi derfor kun den løvfældende art berberis thunbergii. Berberis thunbergii kaldes gerne hæk-berberis, da den egner sig udmærket til hæk. Berberis kan gøre hele forskellen i din have med sine tornede grene, der holder ubudne gæster væk, sin tætte vækst, sine gule blomster som sidder samlede i klaser, og sidst men ikke mindst de friskgrønne blade. Der findes også en flot rødbladet variant, som har vundet stor popularitet de senere år og hedder berberis thunbergii ‘Atropurpurea’. Denne sort kaldes populært rød berberis eller rød hæk-berberis og er meget usædvanlig, idet røde blade ellers er forbeholdt til efteråret.

Berberis på Haekplanteronline.dk

Berberis på Haekplanteronline.dk

Den grønne almindelige berberis er hjemmehørende og var tidligere almindelig i Danmark, før den blev udryddet som følge af forbuddet. Hos Haekplanteronline.dk sælger vi kun de grønne og røde sorter af berberis thunbergii, en løvfældende art. Vi mener dog, at det gør ikke noget: berberis thunbergii er en fremragende hækplante, som kan anvendes til mange forskellige formål. Berberis er almindelig som lav hæk, da den vokser langsomt samt ikke bliver ret stor. Berberis kan nå en højde på højst 1.5-2 meter afhængig af forholdene, men i de fleste tilfælde gør den sig bedst som lav hæk.