Sammenlign produkter
  1. Fjern denne vare
Tilføj flere varer for at kunne sammenligne Sammenlign
Du har ingen varer at sammenligne.

Buksbom

Buksbom, fuldt ud Buxus sempervirens, er en hækplante, der appellerer til fantasien. Stramt klippede buksbomhække, et kendt syn ved borge og slotte, gør stort indtryk på alle forbipasserende. Alligevel er der mange, der tøver med at købe buksbomhæk, da de mener det er svært og besværligt at passe denne yndefulde hækplante. Vi kan trygt berolige dig: buksbom trives i næsten alle haver, så helt sikkert også i din have!

Buksbom

Buksbom er helt enkelt en af de bedst kendte og mest klassiske hækplanter i Danmark og har været dyrket i århundreder. Buksbomhækken er blevet symbol for slotshaven, men har nu forladt slotshaverne og bredt sig til den almindelige danske have. I dag er buksbom et kendt syn i hver anden have, og det med rette. Buksbom har bevist sit værd som hækplante i så mange år.

Buksbom kommer oprindeligt fra de sydlige lande - i Middelhavsområdet, i bjergområderne, hvor vejret er meget forskelligt fra Danmark. Alligevel trives denne busk også i vores haver. I det solrige syd vokser buksbom nemlig bedst på skyggefulde, kølige steder. Og vi har jo masser af skygge her i Danmark!

Det er ikke alle planter, der trives i skygge, så det er her buksbom skiller sig ud fra mange andre stedsegrønne buske. Buksbomhække bliver ikke så store, så de egner sig særdeles godt til lave hække, der f.eks. anvendes til indramning af bede. Buksbom er også flot under vindueskarmen, f.eks. langs med husets nordside, hvor der er meget skygge, men også under skyggegivende træer og større buske.

Plantning af buksbom

Plantning af buksbom

For at buksbom skal kunne trives i haven skal man prøve at efterligne de naturlige forhold. En buksbomhæk holder af skygge, så den bør ikke placeres i fuld sol. Buksbom klarer vores vintre, men den trives ikke i for fugtig jord. Sørg for, at jorden er veldrænet, så buksbomhækken ikke står i vand! Buksbom tåler tørke udmærket, da den oprindeligt kommer fra Sydeuropa. Den typiske sydeuropæiske jordbund er både relativt tør og veldrænet, så det er ikke så mærkeligt, at buksbom klarer sig under knap så ideelle forhold. I Danmark regner det væsentligt mere end i f.eks. Spanien eller Portugal, hvilket ikke nødvendigvis er et problem, hvis blot jorden er veldrænet.

Det bedste tidspunkt at plante buksbom er om efteråret, så den kan slå rod om vinteren. Det betyder dog ikke, at man ikke kan plante buksbom på andre årstider. Buksbom vokser ikke ret hurtigt, så du må have lidt tålmodighed og give hækken tid til at vokse sig stor. Der er også en fordel ved den langsomme tilvækst, da det bliver nemmere at formklippe den. Formklipning er en dejlig måde at få det meste ud af buksboms muligheder.

Plantning af buksbom

Beskæring og formklipning af buksbomhæk

Buksbom er berømt for at være let at formklippe. Enkeltstående træer kan beskæres i alverdens fantasifulde former. Buksbomhække plantes ofte i flotte mønstre og holdes pænt og stramt klippet. Buksbom er helt problemløs og kan bruges til mange formål. Da den altid kommer igen, selv efter kraftig beskæring, er buksbom faktisk meget nøjsom. Eneste ulempe vi kan komme på er, at buksbom er følsom overfor bl.a. svampesygdomme. Disse sygdomme har spredt sig til flere og flere haver de senere år, men det er langtfra alle haver, der bliver ramt af dem. Er du alligevel bekymret, så kan det være fornuftigt at plante japansk kristtorn i stedet for buksbom - et godt alternativ.