Stedsegrønne hækplanter

Vintergrønne hækplanter

Hæk som afgrænsning mod naboen

Har du brug for en hæk, der kan indramme haven hele året igennem og skærme din terrasse for nysgerrige blikke, er store stedsegrønne hækplanter et godt valg. Hækplanter fås i mange varianter og størrelser og kan have en bred vifte af anvendelser. En stedsegrøn hæk kan med sine grønne (eller brune, f.eks. ved bøgehæk) nuancer være med til at skabe en smuk, hyggelig og naturlig have - selv om vinteren.

En grøn ramme rundt om haven - hurtigt og billigt

En grøn ramme rundt om haven - hurtigt og billigt

Nåletræer er det første man tænker på, når det handler om stedsegrønne buske. Nåletræer er en favorit blandt danskerne, da de vokser meget hurtigt, kræver forholdsvis lidt vedligeholdelse og er ganske billige. Nåletræer er dog ikke altid den smukkeste og bedste løsning. Desuden er det ikke alle nåletræer, der kan bruges til hæk. En ulempe ved nåletræshække, der bliver dårligt vedligeholdt, er at de bliver hullet forneden.

Beskæring af nåletræer, eksempelvis thuja

Beskæring af nåletræer, eksempelvis thuja

Taxus haagHvis man ikke lykkes med sin nye hæk, så skyldes det ofte dårlig pleje og vedligeholdelse, dårlig jord eller at man har købt den forkerte planteart. Før du beslutter dig for at købe (billige) nåletræer, skal du derfor altid overveje, hvilke hækplanter der passer til din have. De nemmeste hækplanter er normalt Chamaecyparis lawsoniana (Ædelcypres), Taks - der fås i mange sorter, størrelser og farver - og Thuja: Thuja plicata og Thuja occidentalis.

Stedsegrønne hækplanter: Taks og Buksbom

De bedst kendte og mest udbredte hækplanter i kategorien ‘stedsegrønne hækplanter’ er naturligvis taks og buksbom. Taks er en stedsegrøn hækplante med dybgrøn farve. Den er desværre giftig, men trives alle steder og er derfor meget populær blandt havefolk i hele Europa. Taks kan blive meget høj, er ikke særligt krævende (men trives bedst i næringsrig jord), står grøn midt i vinterens kulde og tåler kraftig beskæring (også formklipning). Taks er något dyrere end andre sorter af nåletræer og vokser meget langsomt, men det er bestemt værd at vente på! Også buksbom er en velkendt hækplante. Den er blevet brugt til mellemhøje og formklippede hække i århundreder. Let at beskære og nådesløst vintergrøn. Alt i alt er buksbom det bedste valg til lave, dekorative hække.

Øvrige hækplanter

Øvrige hækplanter

Ilex aquifolium (kristtorn) sælges til overkommelige priser og ligner buksbom. Kristtorn er perfekt til lave hække, er let at beskære og stiller ikke store krav. Ilex aquifolium fås i mange sorter og giver en tæt, uigennemtrængelig hæk med stikkende blade, hvor fugle føler sig hjemme, men som også giver beskyttelse mod tyve. Udover kristtorn har vi mange andre stedsegrønne hækplanter som du kan vælge mellem. Prunus laurocerasus (laurbærkirsebær) er et godt valg hvis du ikke er ude efter en stram, formel hæk. Der fås mange sorter af laurbærkirsebær, der er udvalgt for deres bladstørrelse og -form. For de, der holder af brogede blade, kan vi anbefale Aucuba japonica, en slidstærk hækplante, der er tilfreds med lidt. Og så tilbyder vi Osmanthus (burkwoodii), for de, der ikke kan lide at klippe hæk. Denne hårdføre, stedsegrønne busk vokser langsomt og giver en tæt hæk med dejligt duftende blomster og dybgrønne blade.