Sammenlign produkter
  1. Fjern denne vare
Tilføj flere varer for at kunne sammenligne Sammenlign
Du har ingen varer at sammenligne.

Taks er en giftig haveplante

Læs her mere om hvad du bør vide og hvilke forholdsregler du selv kan tage.

Køb taks

For mange haveejere er taks en hækplante med lutter fordele. Væksten er velegnet til en stedsegrøn hæk, der er overraskende nem at pleje. Med hensyn til eventuelle ulemper, kan man specielt nævne én: taks er en giftig haveplante. Det behøver dog ikke at være en uoverkommelig ulempe, men det er et faktum, man bør tage hensyn til, inden man planter en takshæk. Små børn og kæledyr kan putte dele af planten i munden, og det kan få fatale følger. Derimod er det ganske ufarligt at berøre planten.

Hvilke dele af taksen er giftige

Hvilke dele af taksen er giftige?

Alle takssorter er giftige. Det er ligegyldigt, om du planter Taxus baccata, Taxus media 'Hillii' eller Taxus media 'Hicksii' i haven. Der er den tydelige forskel, at det er hunplanten taks 'Hicksii', der sætter bær, hvis du lader planten bestøve af taks 'Hillii'. Bærrene er egentlig falske frugter. Det er frøene, der er de ægte frugter og det tiltrækkende, røde “frugtkød” er en frøskal. Det er den eneste del af taksen, der er spiselig for mennesker. De røde bærs frugtkød har en sødlig smag.

Men spis aldrig frøene, der sidder inde i bærrene! De indeholder nemlig det giftige stof taxin, der også findes i plantens nåle, grene og stamme. Fuglenes fordøjelsessystem er tilpasset disse frø. Når de spiser af bærrene, havner de ufordøjede frø i fuglenes afføring. På den måde har fuglene siden tidernes morgen hjulpet med til spredning af planten. Hvis mennesker eller en lang række pattedyr spiser af bærrene, bliver frøskallerne fordøjet i maven. Resultatet er, at giftstoffet taxin kommer ud i blodet med eventuelt dødelige konsekvenser.

Den positive nyhed i den forbindelse er, at mennesker egentlig kun dør af en taksforgiftning, hvis de bevidst putter dele af planten i munden. Det er en helt anden sag med dyr. Af denne grund har man gennem tiderne heller aldrig plantet taks på landbrugsjord i modsætning til de fleste andre hækplanter. Det er i øvrigt taksens nåle, der indeholder mest taxin.

Undgå risikoen for en taksforgiftning

Undgå risikoen for en taksforgiftning

Hvis du har små børn og gerne vil have en takshæk i haven, råder vi dig til at vælge en hanplante som fx taks 'Hillii'. Børn har generelt mindre tendens til at putte grene eller løse nåle i munden end røde bær. En hanplante sætter ikke bær. Det eneste bidrag hanplanten yder til en takshæk med bær er bestøvning af hunplanten. En takshæk uden bær har for det meste ikke den samme tiltrækningskraft på børn som en hæk med bær og udgør derfor en mindre risiko.

Er der husdyr i nærheden, er risikoen større. Især heste har tendens til at spise af taksens nåle. Uheldigvis er det også netop heste, der har de dårligste prognoser ved en taksforgiftning. Da en taksforgiftning hos mennesker som oftest udvikler sig over enkelte timer, kan der, hvis der handles hurtigt, udføres livreddende handlinger. Man har derimod oplevet, at en hest var død i løbet af et par minutter efter at have spist af taksens nåle, uden at have haft sygdomssymptomer. Og der skal ikke mere end små 2 gram nåle til pr. kilo kropsvægt.

Den mest enkle løsning er at vælge en mindre giftig hækplante end taks. Er det ikke muligt? Sørg i hvert fald altid for at plante takshækken på et sted, hvor husdyr ikke kan komme i berøring med planten. Ryd efter beskæring altid alt beskæringsaffaldet op. Taxinen er nemlig stadig giftig, også selv om grenene og nålene er visne.

Hvad kan du gøre, hvis der er nogen, der har spist af planten?

Somme tider kan det ske, at der til trods for alle foranstaltninger, alligevel er nogen, der har spist af taksen. Børn, der har spist af bærrene, spytter ofte frøene ud, fordi de har en meget bitter smag. I så fald behøver du ikke at gøre noget. Lad eventuelt din praktiserende læge se på barnet. Hvis der er kommet taxin i fordøjelsessystemet, er hurtig indgriben af afgørende vigtighed. Taxin har nemlig en lammende virkning på hjerte og lunger. Ved indtagelse af en lav dosis taxin lider barnet sandsynligvis af mavekramper, diarré, svimmelhed og hallucinationer. En alvorligere forgiftning medfører krampetrækninger, hjerterytmeforstyrrelser samt stærkt dalende blodtryk, der til sidst kan resultere i hjertestop og åndedrætsstilstand.

Efter indtagelse af taxin er det vigtigt at kontakte den praktiserende læge eller sygehuset hurtigst muligt, så det med det samme kan afgøres, om sygehusbehandling er nødvendig. Det er vanskeligt med dyr, især som i tilfældet med en hest, hvor en forgiftning hurtigt kan være fatal. Hvis der er en dyrelæge i nærheden, er det måske muligt at udføre en livreddende operation, men ofte er det allerede for sent, når behandlingen påbegyndes. Derfor er præventive forholdsregler absolut et must, hvis du går med planer om at plante en takshæk i nærheden af græssende husdyr.

Taks som livreddende plante

Taks kan dog også redde liv. Med en ekstrakt fra nålene på Taxus baccata kan man fremstille medicin, der bruges til behandling af forskellige kræftsygdomme, især brystkræft og kræft i æggestokkene. Visse institutter samler beskæringsaffald sammen til brug for videnskabelig undersøgelse og produktion af medicin. Det må altså konkluderes, at taksens nåle ikke kun er livsfarlige.

Vis mere