Sammenlign produkter
  1. Fjern denne vare
Tilføj flere varer for at kunne sammenligne Sammenlign
Du har ingen varer at sammenligne.

Taks sammenlignet med andre nåletræer

Nåletræer er populære hækplanter, men taks står måske øverst på haveejernes liste.

Køb taks

Man er ikke i tvivl, når man betragter en taks: planten hører til nåletræsfamilien. Dog er taks sammenlignet med andre nåletræer en unik plantesort. Udover en række ligheder med andre hæknåletræer har taks også diverse egenskaber, der gør den til noget helt for sig selv. Og det er præcis denne kombination af egenskaber, der gør planten så yndet i en hæk. Måske er taks også den perfekte hækplante til din have. Vi giver dig gerne en oversigt over de egenskaber, der gør denne plantesort til noget særligt i forhold til andre nåletræer.

Ligheder mellem taks og andre nåletræer

Ligheder mellem taks og andre nåletræer

Selv om netop forskellene med andre nåletræer har bidraget kraftigt til taksens popularitet, har de forskellige sorter af den samme plantefamilie selvfølgelig også en hel del ligheder. De mest iøjnefaldende er planternes ydre kendetegn. Nåletræer har ikke storbladet løv som fx andre hækplanter så som laurbærkirsebær. De har i stedet nåle, fx taks og ædelcypres, eller skæl som thuja og leylandii. Det er netop løvet, der gør disse hæknåletræer perfekte til en skarp blokform. Bladenes form og størrelse virker ikke så nemt forstyrrende på hækkens form.

Nåletræer tåler ikke våd jord, men det er langtfra unikt for nåletræer. Hækplanter er generelt modtagelige for rodråd i våd jord, men risikoen for rodskade er ekstra stor hos nåletræer. Det er dog ikke så stort et problem, som man måske kunne tro, da mange jordtyper nemt kan drænes. En tung jordtype som lerjord kan dog godt give problemer for en nåletræshæk. Den eneste undtagelse for reglen er vandgran. Denne nåletræssort findes kun i få tilfælde vildtvoksende, men plantens naturlige voksested er en sumpet jordbund.

I modsætning til de fleste andre hæknåletræer er vandgran ikke en stedsegrøn hækplante. Det er taks, thuja, leylandii og ædelcypres. Disse sorter har også temmelig tæt forgrening, hvilket gør dem til et perfekt valg til en tæt, afskærmende hæk. Generelt vil regelmæssig beskæring af en nåletræshæk resultere i en tættere hæk, hvilket er en fordel, da en tæt forgrening beskytter mod indkig udefra.

Taks vokser ualmindeligt langsomt

Taks vokser ualmindeligt langsomt

Udover det karakteristiske løv og den stedsegrønne karakter er de fleste nåletræer kendt for deres hurtige vækst. Leylandii kommer på førstepladsen, for planten kan under optimale omstændigheder vokse ca. 80-100 centimeter på et år. I den modsatte ende af skalaen finder vi taksen med en ualmindelig langsom vækst. Taks baccata, der også er kendt under navnet ´almindelig taks´ vokser ca. 15-20 centimeter om året, takssorterne 'Hicksii' og 'Hillii' endda en smule langsommere. Som det er tilfældet hos de fleste hækplanter har ældre eksemplarer en langsommere vækst end nyligt plantede, unge planter.

Man kunne tro, at den langsomme vækst er en ulempe for haveejere, der hurtigt ønsker at etablere en høj nåletræshæk i haven, men der er også fordele forbundet med en langsom vækst. Det gør nemlig taksen til et yderst plejevenligt hæknåletræ, og derfor beholder en takshæk i de fleste tilfælde i lang tid den form, den er beskåret i. Mange haveejere beskærer deres takshæk to gange om året, men også med én enkelt, årlig beskæringsrunde beholder hækken sit tætte, skarpklippede ydre. Væksten er også en grund til, at flere og flere haveejere har valgt at udskifte deres buksbomhæk med en takshæk. Til trods for de forskellige bladformer minder takshækkens vækstform overraskende meget om en buksbomhæk.

Til formbeskæring er taks et perfekt egnet alternativ til buksbom. Måske endnu mere end japansk kristtorn, der som oftest bliver anvendt, da den vokser lidt hurtigere end buksbom og taks.

En taks kan forynges ved hjælp af beskæring

Taks er en af de få langsomtvoksende hækplanter, der kan udvikle sig til en ret høj hæk. Den kan i hvert fald blive høj nok til at danne en tæt, afskærmende hæk. Den langsomme vækst resulterer i øvrigt også i, at en takshæk sjældent bliver alt for stor. Ifald dette sker, er det muligt at give hækken en foryngelseskur. Det er en unik egenskab, for det lykkes ikke med nogen anden hæknåletræssort i vores sortiment. Hvis du klipper et nåletræ med skællet løv længere tilbage end til de grønne grene, vil grenene aldrig mere blive grønne. En takshæk kan derimod klippes helt tilbage til stammen. Derefter danner den nye skud.

Det giver dig ikke kun fleksibilitet til at afstemme takshækkens udseende efter din personlige smag; det gør det også super nemt at vedligeholde en takshæk. Har du nåletræer med skællet løv i haven, især en hurtigvoksende sort som leylandii, er du nødt til at tage beskæringsværktøjet frem 3-4 gange om året. Hvis du springer en beskæringsrunde over, er der risiko for, at du er nødt til at klippe grenene længere tilbage end normalt, og at du kommer til at beskadige hækken. Du behøver ikke at frygte dette problem med en takshæk. Hvis du klipper en takshæk kraftigt tilbage, virker hækken måske lidt bar til at begynde med, men du kan være sikker på, at der titter nye, grønne grene frem på et vist tidstpunkt.

Køb taks og andre hæknåletræer online

Har vi kunnet overbevise dig om alle taksens gode egenskaber? Eller er der måske en anden nåletræssort, der passer bedre i din have? I webshoppen hos Haekplanteronline.dk finder du de forskellige sorter til fordelagtige priser. Alle vores hækplanter kommer fra anerkendte gartnerier, så du kan være sikker på, at kvaliteten er i top.

Vis mere