Vi arbejder på at forny og optimere vores websted. Hvis du har spørgsmål som ikke besvares her bedes du kontakte os, så vi kan hjælpe dig yderligere.

Foryngelse af en takshæk

Vi forklarer gerne hvordan, hvornår og hvorfor, du kan udføre dette beskæringsarbejde.
Køb taks
Foryngelse af en takshæk

En af taksens mange unikke egenskaber er, at du kan forynge en hæk af taks, hvis du synes, at den er blevet for stor eller for bred. Det er ikke muligt med de fleste andre nåletræer. Mange hæknåletræer har en temmelig hurtig vækst, og det kan være et problem, hvis du har en lille have eller ikke har så meget tid til at beskære din nåletræshæk. Med en takshæk har du mange flere muligheder end med andre nåletræshække. Det kræver en del tålmodighed at skabe en høj takshæk, men hækken kan altid klippes tilbage igen. Vi fortæller gerne mere om, hvordan det er muligt at forynge en takshæk.

Taks media 'Hillii'
Taxus media 'Hillii'
Fra
26,70 kr.
arrow-right
Taks media 'Hicksii'
Taxus x media 'Hicksii'
Fra
26,70 kr.
arrow-right
Almindelig taks
Populær
Almindelig taks
Taxus baccata
Fra
19,70 kr.
arrow-right

Hvad indebærer foryngelse af en hæk?

Hækplanter, der skyder på gammelt ved, kan forynges, hvis planterne bliver for store. Det vil ganske enkelt sige, at du klipper dine hækplanter kraftigt tilbage med det formål, at hækken vokser fint i model igen. Det er en af de egenskaber, der fx også har gjort en laurbærkirsebærhæk så populær. Forskellen mellem stor og for stor kan være afgørende, det afhænger selvfølgelig af havens størrelse, men hvis du klipper din laurbærkirsebærhæk tilbage til 30-40 centimeter over jorden, vil den danne nye skud det kommende forår. Det kan ikke lade sig gøre med alle hækplanter.

Nåletræer har altid været populære til at skabe formelle, formklippede hække med. De har ingen store blade på grenene og er derfor nemme at klippe i en skarp blokform. Det er dog vigtigt aldrig at springe beskæringen over, for ellers kan der med tiden opstå nøgne eller brune pletter i hækken. Det sker især med skællede nåletræer så som thuja eller leylandii, hvis disse ikke beskæres regelmæssigt. Det er svært at genoprette sådanne skader, da skællede nåletræer ikke kan skyde på gammelt ved. Men det kan en taks .

Der er ikke stor risiko for, at en takshæk mister formen, da planten kun vokser 15-20 centimeter om året. En-to beskæringsrunder er normalt nok til at holde en takshæk i form. Det kan dog ske, at du fx er træt af en høj takshæk og ønsker en lavere hæk i haven. Det er altid muligt at klippe taksplanterne tilbage, men det kan ikke lade sig gøre med de fleste andre nåletræer.

Vis mere arrow-down
Vis mindre arrow-up
Hvad indebærer foryngelse af en hæk?

Hvorfor er det muligt at forynge en takshæk?

Nåletræer med skællet løv skyder på den grønne del af grenene. Hvis du klipper en thuja, leylandii eller ædelcypres længere tilbage end til den grønne del, bliver grenene aldrig grønne igen. Man kan klippe en taks tilbage helt ind til stammen. Et par år efter vil der igen være grønne grene på din takshæk. Grunden er, at der sidder ´sovende´ knopper på taksstammen. Klipper du en taks tilbage til stammen eller et par grene, falder lyset på disse knopper, der derefter springer ud med nye skud.

Resultatet er, at en takshæk danner nye, grønne skud hvert år. Også selv om du klipper din takshæk så kraftigt tilbage, at der ikke er flere grene tilbage på stammen. Derfor kan du have glæde af en takshæk i masser af år uden at bruge ret meget tid på vedligeholdelse. I Storbritannien og Tyrkiet vokser der takstræer, der formodentlig er over 4000 år gamle, så hvis du giver din taks bare en lille smule pleje, vil havens takshæk holde din tid ud og mere til. Både almindelig taks (Taxus baccata) og de to sorter Taxus media 'Hicksii' og Taxus media 'Hilli' kan forynges.

Vis mere arrow-down
Vis mindre arrow-up
Hvorfor er det muligt at forynge en takshæk?

Hvornår er det bedst at forynge en takshæk?

Teoretisk set kan man beskære en takshæk året rundt, bare det ikke fryser. Vi anbefaler dog at vælge tidspunktet for en foryngelseskur med omhu. Selv om det ikke fryser, må det frarådes at beskære en takshæk om vinteren. Planterne har brug for al den energi, de kan få, for at holde sig grønne vinteren over, og desuden heler sårene efter beskæringen mindre hurtigt. Det kan også medføre en vis risiko at beskære midt om sommeren, da planterne kan blive forbrændte, hvis solen brænder alt for hårdt. Det gælder især for de unge skud, der er tyndere og mindre træagtige end de voksne grene.

Det perfekte tidspunkt for beskæring af en takshæk er en overskyet efterårsdag. Efter en byge er det nemmere at klippe grenene over med beskæringssaksen. De sovende knopper har ved beskæring om efteråret desuden tid til at udvikle sig, så de kan springe ud om foråret. Den eneste ulempe ved dette beskæringstidspunkt er, at de unge skud kan få frostskade i forbindelse med en meget streng vinter. Det er også muligt at give en takshæk en foryngelseskur først på foråret, men da er der større fare for, at planterne bliver forbrændte om sommeren. Vær opmærksom på disse ulemper og tjek vejrudsigten, hvis du ønsker at forynge din takshæk.

Plejetips efter foryngelseskuren

Nåletræer er yderst modtagelige for våde fødder, og det gælder også for dine taksplanter. Efter foryngelse af din takshæk, er det dog vigtigt at holde jordbunden godt fugtig. De nye skud har nemlig brug for næringsstoffer for at kunne udvikle sig til voksne grene. Du sørger for en fugtig, men ikke for våd jordbund ved at drænere jorden omhyggeligt inden plantning af hækken og ved at give tilstrækkeligt med vand. Det er især vigtigt i forbindelse med en længere tørkeperiode.

Har du klippet din takshæk stærkt tilbage, men ønsker du med tiden at skabe en hæk, der er høj nok til at fungere som afskærmende haveafgrænsning? Beskær kun hækken i bredden de første par år. Beskær først toppen af planterne, når hækken har nået den ønskede højde.

loader
Indlæser...