Sammenlign produkter
  1. Fjern denne vare
Tilføj flere varer for at kunne sammenligne Sammenlign
Du har ingen varer at sammenligne.

Hvad er køleopbevaring?

Køleopbevaring er en metode til forlængelse af hvileperioden hos barrods hækplanter. Det betyder, at det ganske problemløst er muligt at plante planterne lidt senere end det tidspunkt, der normalt anses for at være plantesæsonens slutning sidst i marts/først i april.

Køleopbevaring er ikke andet end opbevaring i et stort kølerum. Der er mørkt og temperaturerne holdes lige under frysepunktet (-3C). Herved narres planterne til at fortsætte hvileperioden, selv om de ydre vejrforhold begynder at nå op på temperaturer og en lysintensitet, der normalt ville få dem til at vokse – de befinder sig så at sige i en slags “dvaletilstand”. Vores kølerum får strøm fra solceller, så planterne holdes i dvale uden negativ påvirkning af miljøet.

methode kuhllagerung

Inden vores barrods hækplanter stilles i kølerum, bliver de sorteret i bundter, anbragt på paller og dækket til. Planterne anbringes i kølerummet midt om vinteren, når de befinder sig midt i deres naturlige hvileperiode, og de bliver vandet af og til, så rødderne holdes fugtige. På denne måde kan planterne opbevares helt hen til slutningen af maj.

Gartnere anvender traditionelt køleopbevaring for at holde etårige stiklinger fra det foregående forår i hvile, mens de forbehandler jorden, hvori planterne skal udplantes i deres 2. vækstår. Udplantningsplanter, der bliver behandlet på denne vis, har et veludviklet rodsystem og en tæt forgrenet vækst. Vi anvender den samme teknologi, så du kan plante hæk adskillige uger efter påske og være sikker på, at planterne får en sund vækst.

Barrodsplanter, der har været opbevaret i kølerum, bør plantes ret hurtigt efter levering. Det anbefales at sætte planterne i jorden i løbet af 3-4 dage, når planterne langsomt begynder at vågne af deres dvale, fordi de reagerer på lys- og temperaturændringerne uden for kølerummet. Det er en god ide at forberede plantestedet, så det er parat og planterne kan komme i jorden med det samme.

was ist kuhllagerung

Vi bedømmer hvert år, hvor mange barrodsplanter, der skal i kølerum, indtil vi får brug for dem omkring april. Vores beregninger er rimelig præcise, da vi går ud fra alle foregående års salgsdata, men når alt er solgt, er det ikke muligt at levere flere planter!

Det er ikke alle hækplanter der er egnede til køleopbevaring. Vi opbevarer aldrig stedsegrønne planter i kølerum, da disse ikke har en fuldstændig hvileperiode, og vi stiller heller ikke en del af vores høje planter på køl, da de tager alt for meget af den begrænsede plads. Da barrodssæsonen for vores stedsegrønne hækplanter og de højere sorter ikke kan forlænges, er den sidste bestillingsmulighed midt i april – herefter er det for sent at flytte planterne fra deres voksested på friland. Når barrodssæsonen er forbi, kan du dog stadig forudbestille dine planter til levering om efteråret, når vi genoptager vores leverancer (fra november).

Køleopbevaring er en sikker måde at forlænge sæsonen for barrodsplanter på. Måske er det ikke noget, du ved, men de fleste fødevareforhandlere opbevarer faktisk deres frugt i kølerum, inden de havner på hylderne i supermarkedet. Fordelen ved at plante køleopbevarede barrods hækplanter om foråret er, at luft- og jordbundstemperaturer er varmere, hvilket resulterer i god vækst samt frodigt løv og rig blomstring.