Vi arbejder på at forny og optimere vores websted. Hvis du har spørgsmål som ikke besvares her bedes du kontakte os, så vi kan hjælpe dig yderligere.

Næring og beskæring af hækplanter

Næring og beskæring af hækplanter

Gødning, beskæring, klipning af (nyplantet) hæk

Næring er vigtig for planternes udvikling, fordi planternes vitalitet er tæt forbundet med deres sundhed. Især bøg klarer sig dårligt på let jord uden gødning og trives med organisk (stald)gødning og et lag kompost hvert år. Du kan også bruge havekompost med tørret komøg. Læg et lag på nogle cm tykkelse under hækken. Det bedste tidspunkt er efterår-sidst på vinteren. Buksbom skal gødes med særlig, kalkholdig gødning der er tilpasset plantens behov og havejordens PH-værdi.

Beskæring sker bedst to gange om året, i slutningen af maj og før slutningen af september. Beskær hækken på overskyede, ikke for varme dage, for at minimere risikoen for brandskader. En hæk som vokser videre hen over sommeren, men som du vil holde stram, skal du beskære igen medio september. Ikke senere, pga. faren for nattefrostskader.

Gødning, beskæring, klipning af (nyplantet) hæk
Plant selv din nye hæk
Farver og former

 

Vil du holde hækken fin, skal du klippe den regelmæssigt. Hvis du misvedligeholder den, kan hækken blive rodet og grim, og den vil visne og dø efter et par år. Der opstår huller på rødderne på grund af manglende sollys. Hækken bliver åben og hullet forneden, så ukrudt (eksempelvis brændenælder) får mulighed for at etablere sig og ødelægger hækken. Høje, gamle, fritvoksende hække, som ofte plantes lidt længere fra huset, kræver mindre beskæring og vedligeholdelse. For at skabe sådan en busket hæk skal du vælge egnede planter og beskære dem kun en gang hvert femte år. Det skal være en ret hård beskæring. Man kan dog også vælge at lade nogle vilde buske stå. På den måde opstår der naturlige strukturer som dyrene vil være taknemmelige for og som tiltrækker fugle og sommerfugle til haven.

Hvor højt op på hækken man skal klippe eller beskære når man planter en ny hæk er meget forskellig fra hæk til hæk. Man kan klippe hækken i hoftehøjde, knæhøjde eller ankelhøjde. Hvis man klipper den tæt ved jorden, bliver den i sidste ende tættere end hvis man klipper den i toppen. En gammel måde at plante nye hække på er følgende: hovedstammerne skal hakkes i to dele (til halvvejs) i hoftehøjde. Så bøjer du stammerne ned og fletter dem ind i buskene ved siden af. Dermed vil planterne danne en robust, træagtig hæk som tåler næsten alt, og som skyder igen til foråret med grønt løv.

Plant selv din nye hæk

Det er ikke alle, der har råd til en gartner, men det betyder ikke, at det er nemt at plante hæk. Man kan ikke blot trække hækken op af jorden, hvis resultatet er dårligere end forventet. En hæk koster penge og holder sig fin over mange generationer. En hæk er mere end bare en række nåletræer. Hækken skal og vil blive en integreret del af haven. Hvis du planter de rette planter på det rette sted kan din nye hæk give din have et helt nyt look.

Farver og former

Udover typiske hækplanter findes der også andre buske, vintergrønne eller løvfældende, som kan plantes i rækker, som så bliver til en hæk. Du kan eksempelvis skabe en blomstrende hæk med planter som normalt anvendes som solitærplanter,

men som også kan anvendes som fritvoksende, blomstrende hæk, f.eks. berberis. Eller man kan vælge mindre kendte planter såsom Amelanchier lamarckii (bærmispel) eller Weigela ‘Bristol Ruby’ (klokkebusk ‘Bristol Ruby’) som egner sig udmærket som fritvoksende hæk. De kan også plantes sammen med hækplanter som har brogede blade, eksempelvis Photinia ‘Red Robin’ (Glansmispel). F.eks. hedera har glinsende blade når solen skinner på dem. Der er altså meget at vælge mellem!

Haveredskaber til hæk

Haveredskaber til hæk

En (eldrevet) hækkeklipper er perfekt til de fleste hække og kan bruges for en let studsning, men også for en grundig beskæring. Den kan også tage nogle tykke grene. De tykkeste grene (op til 5 cm) skal klippes væk med en beskærersaks med lange håndtag. Det er bedst at beskære hækken sent på efteråret eller om vinteren for ikke at skræmme de rugende fugle af reden. Derudover mindsker dette risikoen for sygdomme. Hække som kræver formklipning kan klippes til den ønskede form omkring maj måned.

loader
Indlæser...