Sammenlign produkter
  1. Fjern denne vare
Tilføj flere varer for at kunne sammenligne Sammenlign
Du har ingen varer at sammenligne.

Enebær

Enebær (Juniperus) er en af de få lavtvoksende nåletræssorter. Denne plantefamilie består af ca. 60 sorter, hvoraf flere er egnede som haveplante. Juniperus squamata og Juniperus horizontalis er smukke, lavtvoksende nåletræer, der også er fine som solitærplanter. Planterne beholder det flotte ydre året rundt, for enebær er en stedsegrøn hækplante, selv om nålene på nogle sorter får en kobberfarvet glød om vinteren.

Fordele:

  • Stedsegrøn plante
  • Trives næsten overalt
  • God hårdførhed
  • Kræver minimal pleje

Ulemper:

  • Tåler ikke tilbageskæring på gammelt ved
  • Ikke egnet til en høj nåletræshæk
  • Tåler ikke våde fødder

Nemt, lavt nåletræ

De fleste nåletræer plantes i haven for at danne en høj nåletræshæk på kort tid, men enebær er netop kendt for sin langsomme vækst. Den lige så langsomt voksende taks kan med tiden udvikle sig til en høj, afskærmende hæk, men hækplanter af Juniperus-slægten vil næsten aldrig kunne blive så høje. Juniperus horizontalis, også kendt under navnet krybende enebær, har tværtimod en ekstremt lav, bred vækst. Nogle krybende enebærsorter bliver ikke højere end 30 centimeter og er derfor mere egnede som bunddækkende plante end traditionelle hækplanter. Juniperus squamata kan blive 1-1,50 meter høj.

Da enebær er så langsomtvoksende – Juniperus horizontalis vokser ikke mere end 2-5 centimeter om året – er de også yderst nemme at vedligeholde. Som de fleste nåletræer skyder de ikke på gammelt ved, men især de bunddækkende sorter kræver ikke engang beskæring. Også med hensyn til voksested er enebær en yderst nem hækplante. I naturen vokser den både på kolde tundraer og i tørre ørkener. Enebær tåler også udmærket en længere tørkeperiode og yderst strenge vintre. Planten er hårdfør ned til minus 20 grader. Juniperus squamata tåler endda temperaturer ned til 30 graders frost.

Enebær i haven

Enebær findes vildtvoksende overalt på den nordlige halvkugle. Almindelig enebær (Juniper communis) er hjemmehørende i Nordvest-europa, men de enebær, som vi sælger, har en oprindelse, der ligger længere væk. Juniperus horizontalis kommer oprindeligt fra Canada og den nordlige del af USA, mens Juniperus squamata oprindeligt stammer fra Himalaya. For disse enebærsorter er det europæiske klima relativ mildt. Derfor kan disse stedsegrønne planter finde et egnet voksested i næsten enhver have. De foretrækker et sted i sol eller halvskygge, selv om de dog også kan vokse i dyb skygge.

Enebærplantens frugter anvendes til fremstilling af genever , men bærrenes blå farve giver også haven et interessant farveboost. Blomstringen i april og maj er mindre iøjnefaldende, da bærrene har en gulgrøn farve. Beskæring kan medføre, at planten sætter færre bær, men som tidligere nævnt er beskæring sjældent nødvendig. Ønsker du at holde dine enebærplanter under kontrol, skal du være opmærksom på, at du kun skærer planten tilbage på grønne grene. Ellers risikerer du, at der ikke kommer nåle på grenene igen.

Køb enebær online

Enebær er unikke nåletræer, da de har en anden udstråling end de fleste hæknåletræer i vores sortiment. Desuden er der få andre haveplanter, der stiller så få krav til omgivelserne som enebær. De trives bedst i en tør, humusrig jordbund, men faktisk er enhver jordtype egnet, med mindre den er vandlidende. Dine enebærplanter kræver minimal pleje, men forhindrer også , at ukrudtet tager over i en del af haven.

Køb nemt og billigt dine enebærplanter online via Haekplanteronline.dk. Vi har desuden et bredt sortiment af andre hækplanter. Hos os kan du købe taks, thuja og andre populære hæknåletræer. Hvis du er på udkig efter andre bunddækkende planter, finder du en lang række muligheder i vores webshop. Efter behandling af din bestilling, vil dine hækplanter blive afleveret på din adresse af en erfaren plantetransportør.