Vi arbejder på at forny og optimere vores websted. Hvis du har spørgsmål som ikke besvares her bedes du kontakte os, så vi kan hjælpe dig yderligere.

Alternativer til taks

Ønsker du at plante en takshæk, men er planten ikke egnet til din have? Vi giver dig gerne et par flotte alternativer til taks.
Køb taks
Alternativer til taks

Der er kun få hækplanter, der er så populære som taks. Taks har ganske enkelt mange gode egenskaber, som de fleste haveejere, der søger hæk, har stående på deres ønskeliste. Tænk i den forbindelse på den perfekt egnede vækst til en formel, formskåret hæk og det faktum, at taks er en stedsegrøn hækplante. Men hvad nu hvis en takshæk ikke er egnet til din have? Eller måske er du på udkig efter en plante, der ligner taks, fordi du ikke vil have en ægte taks i haven? I disse tilfælde giver vi dig gerne et par forslag til de bedste alternativer til taks.

Taks media 'Hillii'
Taxus media 'Hillii'
Fra
26,70 kr.
arrow-right
Taks media 'Hicksii'
Taxus x media 'Hicksii'
Fra
26,70 kr.
arrow-right
Almindelig taks
Populær
Almindelig taks
Taxus baccata
Fra
19,70 kr.
arrow-right

Hellere en hurtigvoksende hæk

Der er diverse grunde til, at taks er den perfekte hækplante til en skarpt beskåret hæk i blokform. Det skyldes bl.a., at taksen har små nåle i stedet for store blade. Herved er det nemmere at give hækken en bestemt form uden at beskadige bladene. En anden vigtig grund er at taks er en yderst langsomtvoksende plante, især sammenlignet med andre nåletræer. Almindelig taks eller Taxus baccata vokser maksimalt 20 centimeter om året, hvorimod taks 'Hillii' og taks 'Hicksii' har en endnu langsommere vækst. Det gør, at planterne kræver overraskende lidt pleje, men for nogle haveejere vokser de for langsomt.

Det kan fx være tilfældet, hvis du hurtigt ønsker at etablere en tæt, afskærmende hæk i haven. En hæk af denne type forventes at nå op i øjenhøjde inden for en vis periode. Det kan sagtens vare et par år, hvis man vælger planter, der er mindre end 1 ½ meter. Vi har også høje planter i vores sortiment, og hvis du ønsker et færdigt resultat i en håndevending, er en færdighæk af taks en rigtig god mulighed. Husk dog på at en færdighæk er en hel del dyrere end unge hækplanter. Nåletræer med skællet løv som fx thuja, ædelcypres og leylandii vokser en hel del hurtigere – leylandii endda op til 1 meter om året – og resulterer i en lignende hæk.

De ovennævnte hæknåletræer har en hurtigere vækst, og derfor er beskæring et must. De mister hurtigt formen uden beskæring, men formår desuden - i modsætning til taks – ikke at skyde på gammelt ved. Regelmæssig beskæring sørger for, at planterne får nye, grønne grene og undgår at få bare pletter. Hvis du ikke ønsker at have alt for meget vedligeholdelsesarbejde i forbindelse med beskæring, kan du bedre vælge en thuja end en leylandii.

Vis mere arrow-down
Vis mindre arrow-up
Hellere en hurtigvoksende hæk

En vandlidende jordbund

Taks er en nem hækplante både hvad angår vedligeholdelse, men også med hensyn til de krav, planten stiller til omgivelserne. Næsten enhver veldrænet jordtype er acceptabel, og dette hæknåletræ trives såvel i sol som i skygge. En takshæk trives dog ikke overalt. Hvis jorden er for tør, kan der opstå skade efter en længere periode, men dette problem kan løses ved at give tilstrækkeligt med vand og eventuel forbehandle jorden, inden du planter din takshæk. En våd jordbund er et større problem. Det gælder også for mange andre hækplanter, nåletræer er ekstra modtagelige for rodråd, hvis de står i våd jord i længere tid.

Vandgren er den eneste nåletræssort og undtagelsen, der bekræfter reglen, som navnet også allerede afslører. Denne nåletræssort vokser i sine naturlige omgivelser i østasiatiske sumpe, så derfor er fugtig, våd eller sumpet jord absolut ikke noget problem for denne plante. Det eneste, man bør huske på, er, at vandgran ikke er en stedsegrøn plante. Den taber nålene om vinteren og afskærmer således i mindre grad for havens privatliv. En positiv egenskab i forbindelse med plantens løvfældende karakter er den smukke, gyldenbrune efterårsfarve.

Alle andre hækplanter, der trives i våd jord, er løvfældende planter. Avnbøg og slåen er de bedst kendte eksempler. Hvis du ønsker en nåletræshæk, men har en våd jordbund i haven, bør du vælge vandgran, selv om også kæmpethuja (thuja 'Martin', thuja 'Excelsa' og thuja 'Atrovirens') bedre tåler en vandlidende jordbund end de fleste andre hæknåletræer.

Vis mere arrow-down
Vis mindre arrow-up
En vandlidende jordbund

For lave temperaturer for en takshæk

Der findes ikke ret mange steder, hvor temperaturen er for lav for en takshæk. Det skyldes til dels, at taks er en hjemmehørende hækplante, der har vokset her i ca. ½ million år. Det vil sige, at planterne i løbet af mange århundreder har lært at tilpasse sig vores uforudsigelige klima. Dog er det sjovt nok den naturligt i Vesteuropa hjemmehørende Taxus baccata, der er mindst hårdfør. Planten er hårdfør ned til ca. minus 23 grader og kan med rette kaldes hårdfør, men især et fastlandsklima kan have enkelte iskolde dage, hvor kuldegraderne når endnu længere ned.

Vælg hellere en taks 'Hillii' eller taks 'Hicksii' til haver beliggende i sådanne klimazoner. Disse hæknåletræer er lidt mere hårdføre og tåler temperaturer helt ned til minus 30 grader. Den laveste temperatur, der nogensinde er målt i Danmark, er betydeligt højere, så der er yderst lav risiko for, at en hæk bestående af planter med de nævnte sorter får problemer på grund af kulden. Hårdførheden er dog en faktor, man bør tage hensyn til i forbindelse med foryngelse af en takshæk. Taksplantens nye, tynde skud er ret modtagelige for frost. Hvis vejrudsigten varsler om en hård vinter, er det i hvert fald bedre at vente med beskæringen til først på foråret.

Andre nåletræer, der også tåler temperaturer under nul, er vandgran og leylandii. Der er også forskellige thujasorter, der er yderst hårdføre. Her tænker vi specielt på vesteuropæiske thujasorter som fx thuja 'Brabant' og thuja 'Smaragd'.

loader
Indlæser...