Sammenlign produkter
  1. Fjern denne vare
Tilføj flere varer for at kunne sammenligne Sammenlign
Du har ingen varer at sammenligne.

De bedst egnede voksesteder og jordtyper for taks

Læs her mere om de bedste voksesteder og jordtyper for taks.

Køb taks

Enhver hækplante har egne præferencer med hensyn til voksested, jordtype og omgivelsesfaktorer. Det gælder også for taks, der ikke er nogen krævende hækplante. Men hvis du ønsker, at disse nåletræer udvikler sig til en smuk takshæk i din have, er der dog visse ting, man bør tage hensyn til. Vi har derfor lavet en oversigt over de bedst egnede voksesteder og jordtyper for taks. Så ved du hurtigt, om en takshæk kan gro i din have, eller hvad du eventuelt kan gøre for at gøre haven klar til planterne.

Behandl en våd jordbund ved hjælp af drænage

Behandl en våd jordbund ved hjælp af drænage

Taks er nemme hækplanter. Det er en af grundene til, at de har udviklet sig til en af de måske mest populære hækplanter i Europa. De trives på mange forskellige voksesteder og jordbunde, men ikke overalt. Ligesom næsten alle andre nåletræer og hækplanter i vores sortiment kan de fx ikke tåle våd jord. Hvis rødderne står under vand i en længere periode, vil planterne før eller siden få problemer med rodråd. Det er en af de mest forekommende sygdomme, der kan ramme en takshæk. Hvis planterne får rodråd, er der kun én udvej: fjern de angrebne plante og skift dem ud med nye.

Rodråd er normalt ikke et problem, der har med planterne at gøre, mere med jordbunden. Du undgår bedst, at de nyplantede planter tager skade af rodråd, ved er at dræne jorden omhyggeligt, inden planterne sættes i jorden. Man behøver ikke at anskaffe et avanceret dræneringssystem, og det er heller ikke noget vanskeligt arbejde. Inden du planter takshækken, graver du en rende i haven. Lav et antal huller i bunden af renden, hvorved det overskydende vand kan løbe væk. På denne måde er jorden fugtig nok til at give rødderne det vand, de har brug for, men bliver jordbunden ikke for våd.

Der er meget tunge jordtyper, hvor det næsten er umuligt at dræne jorden, så den er egnet til en takshæk. Tung lerjord er det tydeligste eksempel . Denne jordtype har en struktur, der gør det umuligt at lede vandet væk på en nogenlunde enkel måde. I den slags tilfælde er det bedre at lede efter et alternativ til taks. Vandgran er med sine ydre kendetegn det mest logiske valg. Planten er dog i modsætning til taks ikke en stedsegrøn hækplante.

Vedligeholdelse af en takshæk i tør jord

Vedligeholdelse af en takshæk i tør jord

Længere tørke kan også være skadeligt for en takshæk. Heldigvis er det i de fleste tilfælde nemmere at gøre noget ved tør jord end tung, våd jord. Det nemmeste er naturligvis at give planterne tilstrækkeligt med vand. Hvis din takshæk står i en sandet eller tør jordtype, er det vigtigt at holde godt øje med jorden omkring hækken. Det øverste jordlag må ikke være for tørt. Hvis det ikke har regnet i en længere periode, kan det ske, at du er nødt til at give en tør jordbund tilstrækkeligt med vand 2-3 gange om ugen, samlet op til ca. 15 liter pr. løbende meter hæk.

Hvis du gøder din takshæk, hjælper du planternes rødder, så de bedre formår at optage jordens næringsstoffer. Det er normalt ikke nødvendigt at give en takshæk gødning, men hvis hækken plantes i en tør jordtype, kan det absolut anbefales. En organisk gødning, der langsomt afgiver sine gødningsstoffer, er det bedste valg. Planter du din takshæk i meget tør jord? Gød i så fald hækken direkte ved plantning. Giv også lidt gødning efter en beskæringsrunde, det giver planterne et ekstra vækstboost. Undlad at gøde om efteråret, da vinterens frostperioder kan ødelægge de nye, tynde skud.

Hvis du planter dine hækplanter i en tør jordbund, kan du eventuelt også blande jordforbedringsmiddel, tørv eller humusrig pottejord i jorden. Det er en relativ enkel måde at give din takshæk i tør jord en god start.

Ikke krævende med hensyn til voksested

Måske kan det efter alle disse tips og oplysninger virke som om, at det er indviklet at plante en takshæk, men det modsatte er tilfældet. Der er kun få jordtyper, som planten ikke trives i og med hensyn til voksested er dette nåletræ også alt andet end krævende. Både Taxus baccata og taks 'Hicksii' eller taks 'Hillii' trives alle lige godt på et solrigt voksested såvel som i skygge. Det eneste, du skal holde øje med, er at visse dele af planten kan blive forbrændt i skarp sol. Et sted i halvskygge er derfor bedst, når sommersolen brænder.

Blæst er ikke noget problem for en taks. Da en takshæk ofte er lav, fanger vil den automatisk ikke fange så meget vind, men en høj takshæk kan også sagtens tåle at stå på et mindre beskyttet voksested. Den eneste undtagelse er haver, der ligger direkte ud til kysten. I sådanne tilfælde er det ikke blæsten, der er et problem, men en taks kan ikke så godt tåle salt.

Denne følsomhed over for salt findes også i rødderne og i stammen. Også noget at huske på, hvis din have ligger direkte ud til en vej, hvor der bliver strøet salt om vinteren. Af samme grund er det heller ikke nogen god ide at blande havsand i en tung, vandlidende jordbund.

Andre nåletræer, der også tåler temperaturer under nul, er vandgran og leylandii. Der er også forskellige thujasorter, der er yderst hårdføre. Her tænker vi specielt på vesteuropæiske thujasorter som fx thuja 'Brabant' og thuja 'Smaragd'.

Vis mere