Sammenlign produkter
  1. Fjern denne vare
Tilføj flere varer for at kunne sammenligne Sammenlign
Du har ingen varer at sammenligne.

Takshæk med bær

Takshæk med bær

En oversigt over alle vores taksplanter

Køb taks

Mange haveejere, der ønsker en hæk med en rolig, formel udstråling, planter nåletræer som fx taks i haven. De fleste nåletræer har ingen blomstring og deres lidet iøjnefaldende frugter er ofte tørre og kegleformede. Taks har heller ingen rig blomstring, men hunplanternes røde frugter, der kommer til syne om efteråret, tilføjer haven en flot farveaccent. De røde bær står i smuk kontrast til nålenes mørkegrønne farve. Netop i de måneder hvor de fleste planter er nøgne og kedelige, tiltrækker en takshæk med bær sig med garanti opmærksomheden.

Hvordan får en takshæk bær

Hvordan får en takshæk bær?

Som det normalt er tilfældet med hækplanter, er det kun hunplanterne, der sætter bær. De har dog brug for lidt hjælp, for der skal altid være en hanplante i nærheden for at bestøve dem. Vi har fx taks 'Hicksii' i vores sortiment, det er en hunplante. Hvis du ønsker, at din takshæk får bær, planter du pr. ti 'Hicksii' taksplanter et eksemplar af hanvarianten, taks 'Hillii'. Denne taks kan bestøve hunplanterne, så de sætter røde bær mellem september og november. Mange hækplanter taber bladene i denne periode, så hunplanterne sørger netop for ekstra farve på denne tid af året.

Da taks ligesom de fleste andre nåletræer er stedsegrønne hækplanter, vil den smukke kombination af de tætte mørkegrønne nåle og de skarpt røde bær give efterårshaven et visuelt boost. Farven sørger for, at bærrene er særdeles iøjnefaldende. Frugterne har en beskeden diameter på 0,6- 0,7 centimeter i gennemsnit, men bærrenes farve og det relativt store antal bær på grenene gør, at man ikke kan undgå at lægge mærke til dem. På denne måde skaber en takshæk af hunplanter en god balance mellem en formel vækst og bærrenes sprudlende farveklatter.

Fortingall Yew-taksen i Skotland, der er et af verdens største og ældste takstræer, er en hanplante, men på grund af omgivelsernes vækstforhold har træet i årenes løb udviklet en gren med bær. Hvis du vil være helt sikker på, at din hæk får bær, er en blandet hæk af taks 'Hicksii' og taks 'Hillii' en ganske udmærket ide.

Er taksens bær spiselige

Er taksens bær spiselige?

Mennesker bør ikke spise af taksens bær, da frøene er yderst giftige. Det røde frugtkød er faktisk den eneste del af planten, der ikke er giftig. Det har en let sødlig smag. Men frugtkødet er ikke egentlig frugtkød, men mere en frøskal. De kegleformede frø er de egentlige frugter, og de indeholder det yderst giftige stof taxin, der også findes i plantens nåle og grene. Hvis frøskallerne brister i maven på et menneske, vil de giftige stoffer blive frigivet i kroppen med eventuelt døden til følge. Kvæg, der spiser af en taksplante, overlever i de fleste tilfælde ikke måltidet.

Fuglene har dog stor glæde af taksens bær. Når de spiser af frøskallerne, vil fuglenes fordøjelsessystem ikke beskadige frøene. Fuglene hjælper på denne måde rent faktisk med til spredning af planten. Frøene spredes via fuglenes afføring og vil spire på nye steder. Her vil andre fugle nyde godt af planternes frø, der følgeligt fungerer som føde for en ny generation fugle.

Hvis du er opmærksom på taksens giftige egenskaber, kan planterne ikke gøre nogen skade. Hvis der er småbørn eller kæledyr i nærheden, består der dog en mulig risiko for, at de spiser af bærrene, så her er det bedre at vælge andre hækplanter med spiselige bær som fx hvidtjørn og kornel. Det skal dog tilføjes, at disse har en helt anden udstråling end en nåletræshæk.

Vedligeholdelse af en takshæk med bær

Når du vælger blomstrende hækplanter til din hæk, ønsker du at have optimal glæde af blomstringen. Det samme er tilfældet med en takshæk med bær, så det er praktisk at vælge det rette beskæringstidspunkt. Hvis du beskærer tæt på bærsæsonen, er der fare for, at du klipper de grene af, der bærer bær. Bærrene vokser nemlig nederst på nålene på de grene, der har skudt året før. Hvis du beskærer en takshæk for ofte, kan det medføre, at hækken ikke sætter bær i 1-2 sæsoner. Det samme er tilfældet, hvis du klipper hækken alt for kraftigt tilbage. En taks vil dog altid danne nye skud, også selv om du klipper den tilbage på gammelt ved.

Af hensyn til blomstring og frugter er det altid vigtigt, at en plante får tilstrækkeligt med næringsstoffer. Derfor skal jorden holdes godt fugtig, men du bør undgå, at jordbunden, som rødderne står i, ikke bliver for våd. Våde rødder kan medføre rodråd, og det er en skade, der er svær at genoprette. Det er ikke nødvendigt at gøde en takshæk, men hvis jorden er meget tør, kan god havegødning hjælpe rødderne med at optage tilstrækkeligt med næringsstoffer. Det hjælper også at beskytte planterne mod frost. Giv ikke gødning om efteråret, for selv om taks er en plante med god-til meget god hårdførhed, er der for de unge, tynde skud, der dannes om efteråret, stor risiko for frostskade.

Vær opmærksom på, at taksens frugter først modnes 6-9 måneder efter bestøvningen. Hvis du planter din takshæk det kommende efterår, hvilket er det bedste plantetidspunkt for hækplanter, vil der først komme bær på planten det følgende efterår.

Vis mere